I dartverdenen er der ikke mange, der ikke ved, hvad godartspro.com er. Med 57.000 medlemmer er det et af verdens største træningsværktøjer inden for dart. Grundlæggeren af programmet hedder Anders Östman, og han bor i Göteborg.

”Det begyndte katastrofalt”

Året 2017 startede katastrofalt for Anders Östman, da en god ven døde nytårsaften. Et par uger efter den følelsesladede begravelse var en rejse planlagt for ham og hans kone for at fejre deres bryllupsdag, men 14 ud af 15 dage tilbragte han i sengen med 40 graders feber. På flyet hjem fik han noget madforgiftning og blev ramt af salmonella, hvilket gjorde ham syg i yderligere to uger. Som selvstændig og med en lang sygefraværsperiode førte det til meget stress.

– Jeg nåede et punkt, hvor jeg ikke havde sovet i tre uger, og jeg vidste, at jeg var nødt til at gøre noget for ikke at gå ned med stress. Jeg var lige stoppet som trommeslager i et band, som tidligere havde været min ventil for at håndtere svære ting. For at finde noget, der kunne inspirere mig, satte jeg mig i kælderen med papir og blyant, og det første, jeg skrev, var dart, siger grundlæggeren selv til Dartkanalen.se.

Anders Östman satte en dartskive op i kælderen, og efter blot nogle få aftener vendte søvnen tilbage, og han begyndte at se positivt på livet igen. Efter nogle dage forsøgte han at finde en app eller en hjemmeside, der kunne hjælpe ham med at holde styr på sine point, men det viste sig at være håbløst, da der ikke fandtes meget. Som udvikler skabte han sin egen hjemmeside med nogle få spil, så han selv kunne holde styr på sine point. Anders fortæller, at dette gav ham et kick, og han fortsatte med at udvikle siden, som med tiden blev til et færdigt produkt, der kunne sælges online og i dag er verdenskendt som “GoDartsPro.com”.

– Jeg havde lige købt et nyt GoPro-kamera, derfor blev det kaldt GoDartsPro.

Sure miner fra England
Efter at GoDartsPro havde været aktivt i tre måneder, modtog Anders en e-mail fra WINMAU og deres cheftræner Mikko Laiho, som var irriteret over, at Anders havde brugt et af hans spil på GoDartsPro, spillet hedder 420. Men da Anders forklarede, hvem han var, ændrede Mikko Laihos tone sig.

– Han troede, at det var en stor britisk virksomhed, der havde stjålet hans idéer, men da jeg forklarede, at det kun var mig, der havde udviklet dette, og at jeg var fra Sverige, blev han meget interesseret, forklarer Anders Östman.

Mikko Laiho og Anders Östman indledte herefter et samarbejde og startede en virksomhed i England. Mikko har arbejdet i hele Europa med at udvikle dart og er grundlægger af flere forskellige spil, som er blevet offentliggjort på GoDartsPro. Desværre gik Mikko Laiho bort i foråret 2019.

– Det kom som et chok, og jeg stod alene igen. Mikkos datter gik med til, at jeg kunne videreføre hans arv, og det er, hvad jeg forsøger at gøre.

Siden da har Anders Östman stadig arbejdet tæt sammen med både WINMAU og organisationen JDC, som arbejder med junior-dart verden over.

Pandemien var et stort startskud
Anders Östman arbejdede med dette kun om aftenen og i weekender i lang tid, men under pandemien fik han helbredsproblemer og var nødt til at trappe ned og begrænse sit daglige arbejde som IT-konsulent og fotograf. Dog fortsatte han med at arbejde med GoDartsPro hjemmefra.

– Coronapandemien var et kæmpe boom for GoDartsPro, fra at der var 5000 medlemmer i begyndelsen af 2020, var der 15.000 blot nogle få uger senere. Selvom pandemien var frygtelig, har jeg meget at takke for i den situation, der opstod, da alle pludselig skulle træne hjemmefra.

I dag har GoDartsPro cirka 57.000 medlemmer, og siden omkring 2022 er det Anders Östmans fuldtidsarbejde.

Spørgsmål til Anders Östman, grundlæggeren af GoDartsPro.com

Hvad tror du, det betyder for svensk dart, at du har etableret et så stort brand inden for dart?
– Jeg håber absolut, at det har stor betydning. Det var faktisk først under pandemien, at svenskerne begyndte at registrere sig. Der var også en fyr fra Stockholm, Klas Östervall, som skrev til mig på engelsk omkring den tid og ønskede at knytte kontakt. Han anede ikke, at jeg var svensker, men det var ham, der fik mig i kontakt med det Svenske Dartforbund, som bruger GoDartsPro i deres elite- og udviklingstræning.

Hvor henter du din inspiration fra?
– Meget har jeg tilbage fra Mikko Laiho. Han levede, sov og drømte dart hele dagen, så jeg har stadig meget fra ham. Selv spillere som Kim Huybrechts har kontaktet mig og sagt, at han havde lignende idéer, men ikke den tekniske viden, og derfor sendte han mig et dokument fyldt med forskellige spil, som han har udviklet og spiller, når han træner. Jeg tænker også hele tiden over, hvordan jeg kan udvikle nye spil, når jeg selv står og træner.

Hvilke professionelle bruger GoDartsPro.com?
– Kim Huybrechts har som sagt længe været betalende medlem. Alan Soutar er også aktiv på hjemmesiden og har livestreamet verdensrekorden i JDC Challenge, som stadig ikke er blevet slået. Rekorden er 2309, og du kan se den på https://www.facebook.com/watch/?v=926823624449747. Vi har også spillere som Luke Littler, Josh Rock, John O’Shea, Jules van Dongen og Fallon Sherrock, som har spillet på siden. Ricardo Pietrezcko deltager desuden i Enduro Challenge.

Hvilket spil er du mest stolt af?
– Af de spil, jeg har skabt, er PowerSwitch og PowerSwitch Bundle dem, jeg er mest stolt af. At det hedder “bundle” betyder, at spillet består af to dele, en del af Mikko Laihos filosofi om, at hvis du laver tre gode pile, har du pres på de næste tre.

Jeg er også meget stolt af den virtuelle coach, som jeg begyndte at bygge op efter Mikkos død. Den måler alle data fra dine tidligere spil og de oplysninger, du indtastede ved registreringen, og sammenligner dig med alle andre medlemmer for at forklare, hvad du skal træne på. Lige nu er AI meget populært, og dette er tæt på at være AI. Det var noget, som Mikko og jeg længe havde planlagt at bygge op, og jeg er stolt af at have fuldført det.

Hvis jeg er helt ny på hjemmesiden, hvad anbefaler du så, at jeg gør?
– Jeg anbefaler, at du går til supportsiden, hvor du kan læse om, hvordan siden fungerer, og hvordan du kan spille tilpasset dit niveau. Der er spil, der er mere begyndervenlige, og som kan hjælpe dig med at vokse hurtigere som spiller, fremfor spil, der er for svære og måske overvælder dig.

Hvad er næste skridt for GoDartsPro?
– Jeg er konstant i møder med mine samarbejdspartnere for at diskutere, hvordan vi kan udnytte den nuværende bølge og få flere mennesker til at spille dart. Og når de spiller, skal de ikke bare stå og kaste pile, men have klare mål. Det er en meget spændende rejse, jeg ser frem til.